onsdag 1 oktober 2008

Radikale venstre och socialistisk folkeparti

Riktigt elaka människor brukade ju för några år sedan hävda att folkpartiet liberalerna var en svensk variant av Dansk folkeparti. Riktigt ledsna folkpartister brukade därför vilja stryka namnet "folkpartiet", även med hänvisning till den österrikiska varianten. Men jag har ingenting emot att tillhöra ett folkparti - det kan väl behövas ett sant liberalt folkparti någonstans när det nu finns både höger- och vänstersinnade folkpartier (jfr danska Socialistisk Folkeparti!)?

Fast höger- eller vänstersinnad förresten - det beror ju på vad man jämför med. Det är ju ganska lustigt att i Danmark är Venstre och t.o.m. Radikale Venstre borgerliga partier! Och jag har länge hävdat att socialdemokraterna borde erkänna att de är vad de blivit - nämligen ett borgerligt vänsterliberalt parti. Det är i Sverige endast Vänsterpartiet som kan göra anspråk på att företräda reformistisk (tack och lov!) socialism. "Det socialistiska blocket" har inte ens tvåsiffriga procenttal.

Men när ska media upptäcka det och avslöja "socialistbluffen"?

1 kommentar:

  1. Med din bakgrund (och min) är det ganska naturligt att vara folkpartist och framför allt socialliberal. Eller var, ska jag skriva. Idag har ju det mesta av socialliberalismen försvunnit ur fp, även om en o annan enveten stöt fortfarande är det. Och andra kallar sig för det, men bara som ett honnörsord.
    Ja, danska Venstre med sin alltmer högerbetonade kurs har tydligen tjänat som förebild för dagens fp. Och man har tappat bort Radikale. För ngt decennium sedan kunde man säga att fp var ngnstans emellan Ventre och Radikale venstre, det var en bra position ideologiskt.

    Jag skulle önska en pånyttfödelse av socialliberalismen i svensk politik, men det verkar inte vara möjligt inom fp! Tyvärr. Och inte finns den egentligen inom andra partier heller.

    Idag är ju folkpartiet varken socialliberalt eller folkligt. Långt ifrån Bertil Ohlins och Waldemar Svenssons tid och politik.

    SvaraRadera