tisdag 21 oktober 2008

Släpp partierna loss - det är val!

Även om vi tyvärr inte - som i Finland - har kommunalval i höst, så närmar sej både europaval och riksdagsval (tro mej, det är september 2010 i övermorgon!).

Det är nu dags att välja: antingen slå ihop alliansen till ett enda allmänborgerligt parti där partikongressen - som i socialdemokraternas fall - får bli det demokratiska debattforumet där olika fraktioner får uttrycka sej och tävla om inflytande ELLER också släppa allianspartierna fria att, med målet att bilda regering också 2010, profilera sej och berätta vad just de vill betona om just de får större inflytande.

För om den borgerliga fyrklövern inte snart börjar visa på nyansskillnaderna partierna emellan, får ju inte väljarna den fantastiska demokratiska möjlighet det innebär att "vikta" delarna i alliansen, att belöna - eller straffa - vårdnadsbidragets pådrivare, de mesta NATO-anhängarna, de största skattesänkarna, strandskyddets ivrigaste uppluckrare, FRA-lagens aktivaste tillskyndare o.s.v.

Det är i varje fall underbart att media för första gången inte tycks gå socialdemokraternas ärende och beskriva det socialdemokratiska regeringsalternativet som det osplittrade medan borgarna är det splittrade. Valet 2010 kommer att bli spännande, men jag spår redan nu att det inte kommer att bli någon majoritetsregering av vare sej m+c+kd+fp eller s+mp. Det blir antingen en minoritetsregering av någondera sammansättningen ELLER en "stor koalition" s+m. Om ni frågar mej, alltså (kom ihåg var ni läste det först ;o). Mycket hänger förstås på om, vilket Gud förbjude, sverigedemokraterna (ej med stort S!) kommer in i riksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar