onsdag 15 oktober 2008

Valet 2010 mer spännande än folk tror

Den senaste veckan har visat att valet 2010 kan bli mer spännande än folk i allmänhet tror. Man kan nämligen inte jämföra alliansens opinionssiffror med "oppositionen". Denna "opposition" är nämligen inte, som alliansen, något självklart regeringsalternativ.

Mona Sahlin fick visserligen "på moppo" när hon avvisade vänsterpartiet som regeringspartner. Och det är sannerligen inte självklart att s+mp kan erövra någon egen riksdagsmajoritet, varför Sahlin antagligen kommer att behöva vänsterns fortsatta stöd i en eller annan form.

Men att vara beroende av vänsterpartiet är samtidigt komprometterande. Detta parti - och allra minst dess ordförande - har absolut inte vädrat ut sitt unkna kommunistiska arv tillräckligt för att blidka mej. Statssocialism är fortfarande dess principiella mål. Dit vill, ärligt talat, inte socialdemokratin.

Så valet 2010 kan fortfarande bli spännande. Vilka är regeringsalternativen? Och - hemska tanke - vad händer om sverigedemokraterna kommer in? Blir det till slut en regeringskonstellation av den typ som t.ex. tyskarna fått vänja sej vid, nämligen m+s?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar