måndag 24 november 2008

Domssöndagen och kyrkornas globala vecka

Det är inte dumt alls med självrannsakan och utvärdering så här i domssöndagstider (vi går alldeles för snabbt fram till adventsfirandet, som egentligen också är en tid för bot och eftertanke). Att ärkebiskopen tar initiativ på klimatområdet tillsammans med andra religiösa ledare är inte heller något att beklaga. Tvärtom, jag tycker det är bra.

Sen är det en ideologisk fråga om det framför allt är stat och borgerlig regering - som Wejryd kritiserar - eller vi som individer (som i o f s valt riksdag och regering) som gör för lite på miljöområdet. Det är ju som bekant inget som hindrar att vi redan idag agerar SOM OM bensinen kostade 20 kronor litern istället för hälften (priset har ju gått ner rent otroligt sedan finanskrisen började!).

Man kan dock fundera lite kring det här med döden, domen och evigheten. Även de flesta ateister är helt överens med Jesus om att jorden ska förgås. (Vilket ju inte är något skäl att fördärva den i förtid). Själva ska vi troligen dö inom en snar framtid. Och någon generation människor blir den sista, hur väl vi än förvaltar jorden. Har Svenska kyrkan något budskap till den generationen - och till alla oss som snart ska dö oavsett om vi slutar köra bil eller inte? Jag skulle i så fall gärna redan nu vilja höra vilket. Är det finito när vi/jorden förgås? Och om inte: blir alla automatiskt evigt lyckliga helt enkelt genom att - dö? (Hm hm...).

För det här med "öppen, demokratisk folkkyrka" kan väl inte innebära att kyrkan bara säger vad dess betalande medlemmar - till stor del ateister och agnostiker - vill höra?

(Eller är det faktiskt just precis så illa?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar