söndag 2 november 2008

Euroval 2010?

Euroval i samband med valet 2010? Inte så dumt förslag från Jan Björklund. Klart vi måste ta ställning till euron fler gånger, och, menar jag, någon gång ansluta oss till detta viktiga solidaritets- och stabiliseringsprojekt.

Men sagt är sagt - och en ny euroomröstning under mandatperioden sades ju vara otänkbar. Hösten 2010 räknas ju även den till mandatperioden, så vi får antingen vänta till valet 2014 eller på nytt lägga in en särskild euroomröstning, kanske 2012?

Kronan är ju tydligen på väg att återhämta sej efter ett rätt kraftigt kursfall under den värsta finanskrisen. Det är väl bra att vi inte växlar över till euro när kursen är som sämst, men jag ser en klar poäng med att gå över till euron någon gång när 1 euro kostar så nära 10 kronor som möjligt. Det blir nämligen lättare att ställa om mentalt då, flytta decimalen lite bara. Och risken för "tjuvprishöjningar" (omdiskuterade i bl.a. Finland och Tyskland när de gav upp marken) borde rimligen bli mindre..

4 kommentarer:

 1. Nja, en euro-omröstning redan 2010 är väl så tidigt, tror jag. Även om det skedde i samband med EU-valet nästa år, trots att det möjligen skulle öka valdeltagandet då...

  En annan viktig fråga inför EU-valet är vilken inställning kandidaterna har till integritetsfrågor och frågor om rättssäkerhet. Det är ju inte bara FRA-frågan som har sådana aspekter. EU hanterar ju mängder av frågor i det området.
  Jag skulle t ex vilja veta var Marit Paulsen står i detta.

  SvaraRadera
 2. Absolut - jag är helt med på att integritetsfrågorna måste få stor betydelse för EU-valet (ett bra sätt att öka intresset för detsamma oxå).

  Marit Paulsen avgår väl som EU-parlamentarikere nästa år (eller?). Men visst ska alla kandidaters inställning undersökas.

  Som sagt, en euro-omröstning kan knappast ske redan 2010. Men gärna t.ex. 2012!

  SvaraRadera
 3. Andreas. Marit har inte varit med senaste perioden. Olle Schmidt sitter där ensam nu sedan Maria Carlshamre efter att ha blivit mobbad av partiledningen,gick över till Fi.

  Men Marit vill göra comeback.

  SvaraRadera
 4. OK - ja, jag tyckte väl att det var länge sen jag hörde av Marit senast ;oD (tror det var under Sigge-skandalen). Comeback? Ja, gärna för mej. Men, som sagt, jag vill oxå gärna veta var MP står i integritetsfrågor. (Hon har nog varit tydligare i livsmedelspolitiken).

  SvaraRadera