onsdag 5 november 2008

Grattis, Barack Hussein!

Med all respekt för John McCain - det är verkligt roligt att Barack Obama kunde vinna, och så tydligt dessutom! Inte för att han är vad JAG skulle kalla svart - knallvit morsa, ju, och själv mest solbrun - och inte för att hans politik är alltigenom föredömlig (hur blir det med frihandeln, t.ex.?) - men för att det tydligen tidigare uppfattats som omöjligt att bli amerikansk president om man haft det minsta afrikanska påbrå eller hetat t.ex. Hussein. Och för att jag som socialliberal uppskattar en amerikansk president som vågar vara så pass vänster att han inte lovar sänkta skatter åt alla.

Hur det går med Irak och trupptillbakadragandet återstår att se. Det känns som om Sarah Palin faktiskt hade en poäng i att hon från sin alaskahorisont har större erfarenhet av internationella kontakter (med Ryssland dessutom!) än Obama. Å andra sidan var det stort när Obama nyligen besökte Kenya och talade till studenter vid Nairobis universitet. Förhoppningsvis innebär Barack Obama - med sin bakgrund och sina erfarenheter - en nystart för USA också på det internationella området.

Jag instämmer helt i John McCains stora grattis till Barack Hussein Obama!

2 kommentarer:

 1. Visst, grattis till Obaman.
  Och inte är han "svart", möjligen färgad, mulatt ett ord som sällan används idag.
  Men det är bra att denna lätta solbränna inte stod ivägen för Obamas väg till Vita Huset.

  Störst är min glädje dock över att Bush era äntligen närmar sig sitt slut.

  Sen är det svårt att placera amerikanska politiker på en svensk skala. Men OK då, i ngn mån är Obama kanske närmast socialliberal. Men knappast folkpartist eller sosse eller ngn annan partist.
  Men samtidigt finns fula fläckar, hans påstådda protektionism är kanske överdriven, men han är ju också för dödsstraffet.

  Och vi i Europa kommer att få vänja oss vid att USA ställer större krav på att vi ska stå för gemensamma kostnader... t ex i Afganistan.

  SvaraRadera
 2. Ja, när ska svenskarna få veta att Obama är för dödsstraff? Det är ju i svensk retorik bara såna där högerkristna texassnubbar som Bush som är för dödsstraff.

  F.ö. får man visst inte säga att Obama är solbrun. Det är rasistiskt får jag veta av Helle Klein m.fl. Ajajajdå. Jag tror nog Obama pallar det. Fast det kanske anses värre när en solbränd man som Silvio i Italien säger så än när ett blekansikte som jag gör det?

  Brunt är ju en känslig färg rent poliskt också, men Italiens fascister var väl mer lakritssvarta än chokladbruna (eller har jag fel?). Längre norrut var ju i vilket fall som helst brunskjortorna alltför många...

  SvaraRadera