fredag 14 november 2008

Innebandy

Ja, så går vägen mot inne-bandy vidare även för skridskoåkare med röda nystan. Nu lobbar Bollnäs GIF hårt för en bandylada vid järnvägsstationen.

Visst - jag förstår dem, Edsbyns IF har visat vilken fördel det är med inomhusis, och fler lag är på väg; utvecklingen går obönhörligt mot inomhusbandy åtminstone för de lag som vill vara i eliten (och så många fler bandylag har vi ju inte i Sverige). Det är visserligen en utveckling för blekfisar; bandy är ju i motsats till hockey en sport för friluftsmänniskor - bland både utövare och publik.

Men skulle den utvecklingen ha stoppats - fotboll spelas ju t.ex. fortfarande i regn och rusk - skulle man för länge sen ha infört en regel om upp till 50 meters höjdbollar eller nåt ;o). Och de senaste årens klimatförändringar har absolut försvårat förutsättningarna för utomhusbandyn.

Nå, bandy är ingen kommunal kärnverksamhet, och ska det bli någon bandylada måste klubben, precis som i kloka Edsbyn, först ragga sponsorer bland publik (Bollnäs har ju en trogen jättepublik, en av de största i landet) och företag. Visa att många tror på idén. Kommunen kan då säkert bidra på olika sätt, men kan rimligen inte vara huvudfinansiär av projektet.

Och frågan är om inte visionerna för järnvägsområdet - som onekligen verkar spännande - försenar det ladbygge klubben så ivrigt längtar efter. Tak över Sävstaås (nuvarande arenan) skulle troligen bli mindre än hälften så dyrt och knappast kräva lika långdragna förarbeten. Visst, jag förstår vitsen med en "evenemangshall" i centrum, attraktiv året runt och lättillgänglig för kollektivtrafiken, men jag tror att klubben då i så fall får vara beredd att vänta väsentligt längre på byggstart och invigning. Och därmed kanske halka ännu längre efter övriga lag när det gäller träningsförutsättningar?

Tiopoängsfrågan är dock nu: vad ska sporten innebandy heta i fortsättningen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar