tisdag 10 februari 2009

I natt jag drömde

Sign. Nattugglan skriver följande till lokalblaskan:

I NATT JAG DRÖMDE

Jag hade en så konstig dröm i natt. Nån gång frampå morgonsnåret, efter att jag varit uppe och pinkat, hörde jag alldeles tydligt på radion att Europas socialdemokrater i år tänkte satsa inte bara på EU-valet utan även på - romersk-katolska kyrkan!

- Det hjälper inte att på EU-nivå strida mot romersk-katolska kyrkans besynnerliga idéer, hörde jag Mona Sahlin säga, utan vi måste försöka integrera oss med själva kyrkan och förändra den inifrån. På församlingsmöten, på världsungdomsdagar, koncilier o.s.v. Men vi måste agera försiktigare än inom Svenska kyrkan, inte skylta så mycket med partinamn och så, eftersom det kan verka stötande på fördomsfulla katoliker.

- Men, frågade jag (för i drömmen blev jag plötsligt radiojournalist), den romersk-katolska kyrkan styrs väl mest av påven och hans kardinaler?

- Du har rätt, svarade Mona, så det är viktigt att fler europeiska och svenska socialdemokrater, gärna så sekulariserade som möjligt, blir präster, biskopar och kardinaler inom romersk-katolska kyrkan, så att vi på sikt kan demokratisera den och ta bort dess stötande läror. Kanske genom en socialdemokratisk påve från Sverige som förklarar att läran om påvens ofelbarhet är fel. Den som då säger att han har fel bekräftar ju att han har rätt - kul va? Så kan vi skapa ett kyrkomöte där vi politiska partier dominerar, precis som här hemma i Svenska kyrkan, och ändra på romersk-katolska kyrkans förlegade åsikter om arvsynd och skärseld, aborter och äktenskap.

- Men verkar det inte lite sjukt att gå med i romersk-katolska kyrkan och låtsas dela dess lära fast man inte gör det?

- Nejdå, för ingen del, man behöver bara tolka läran lite lagom poetiskt. Alla tror vi väl på Jesus, jag menar gyllene regeln och så där? Och när vi säger att vi tror på påvens ofelbarhet så menar vi att vi tror på behovet av den ständiga ideologiska utveckling som påven symboliserar. Och när vi säger att vi tror på jungfru Marias obefläckade avlelse så symboliserar Maria varje nyfött barns totala godhet. (Att barn gör taskiga saker ibland beror på att deras farföräldrar på grund av arvsynden uppfostrat deras föräldrar så dåligt att det smittar av sej; det är därför vi vill ha alla barn på dagis från 2 års ålder).

- Jaha ja. Ja, ni socialdemokrater bestämmer ju över Svenska kyrkan nu. Så det kanske funkar med romerska kyrkan också.

- Nåja, glöm inte att det finns fler än vi som bestämmer i Svenska kyrkan. Moderater och centerpartister t.ex. Och så dom här typerna som kallar sej Fisk, Visk och Misk - fast dom skulle ju ha Smisk för sina fjantiga försök att verka partipolitiskt obundna. Politik är väl fint och inget att skämmas för!

Här blev Mona Sahlin så upprörd att hon skrämde mej. Jag vaknade genast och förstod att jag hade drömt, eftersom alltsammans var så orimligt. (De politiska partierna måste ju begränsa sej till Svenska kyrkan, var skulle det annars sluta?).

Men jag var för trött för att stiga upp, så jag somnade igen. Och då drömde jag att de borgerliga hade tagit över Socialdemokraterna, börjat tolka "socialismen" poetiskt och avlivat alla konkreta idéer om utökat statligt ägande, skattehöjningar för de rika och lösare budgetramar i lågkonjunkturer. Tjänligt åt sossarna, tänkte jag. Och plötsligt insåg jag att jag faktiskt var klarvaken.

NATTUGGLAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar