söndag 1 februari 2009

Nej, vi ska inte stödja oss på Sverigedemokraterna

En bloggtext av Stig-Björn Ljunggren om att Sverigedemokraternas opinionssiffror har i början av veckan blivit föremål för en ledarartikel i Ljusnan av Stina Morian. Men ledarartikeln gör inte tydligt huruvida Stina Morian avvisar ett framtida samarbete med Sverigedemokraterna (OK, jag skriver dem nu med stort S eftersom alla partier ska skrivas så) eller bara vill ligga lågt med detta avvisande offentligt. För att inte ge SD mer publicitet än nödvändigt.

Snarast verkar hon styrka Ljunggrens tes - att alliansregeringen är beredd att luta sej mot Sverigedemokraterna efter 2010.

Men det får inte ske. SD är ännu värre än Ny Demokrati. Då vill jag hellre ha en blocköverskridande regering. Utan Vänsterpartiet.

Bra att Stig-Björn Ljunggren blev provocerad av den märkliga (liberala?) flatheten mot Sverigedemokraterna. Det blir jag också. Liksom jag f.ö. blir även av den socialdemokratiska flatheten mot i-själ-och-hjärta-kommunisten och under-galgen-mjukisen Lars Ohly. Vänsterpartiet har gjort som Jimmie Åkessons Sverigedemokrater och mörkat sitt förflutna, mjukat upp sin retorik men inte gjort upp på allvar med sin ideologi.

3 kommentarer:

 1. Varför inte samarbeta med Sverigedemokraterna? Det finns ett stort stöd för det bland alliansens väljare och sympatisörer, enligt en opinionsundersökning från Synovate för några månader sedan. Sedan samarbetar de borgerliga partierna i Danmark och Italien med nationalistiska partier, och därmed har de övertaget över vänsterpartierna. Med ditt resonemang bekräftar du bara att Sverigedemokraterna är det enda alternativet i svensk politik gentemot riksdagspartiet! Se bara hur det gick i Österrike när man gjorde så.

  SvaraRadera
 2. Jag bryr mej inte om huruvida sverigedemokraterna tjänar opinionsmässigt på avståndstagandet eller inte. Vad jag bryr mej om är att sverigedemokraterna (liksom f.ö. vänstern) aldrig tydligt och definitivt gjort upp med sitt över all beskrivning skumma förflutna. Jimmie Åkesson förtjänar erkännande för distansering från nazister och nationaldemokrater (liksom Gudryn Schyman för sin distansering från maoister och leninister), men ett parti som grundats i ett så ideologiskt moras som sverigedemokraterna - eller vänsterpartiet - är nog mycket svårt att i grunden reformera. Om det ens är möjligt.

  SvaraRadera
 3. Sverigedemokraterna har tydligen en viss respons hos väljarna.
  Men att en regering av något slag skulle stödja sig på eller samarbete med dem vore vämjeligt.
  Sd ska bekämpas genom debatt och upplysning.
  Men i dagens ideologilösa värld är det ju svårt eftersom partierna bara vill ha makt.

  Jag längtar efter ett RIKTIGT socialliberalt parti.

  SvaraRadera