fredag 13 februari 2009

Klarspråk i Dagen om kyrkovalet

I en utmärkt, lång ledarartikel med rubriken Ut med partipolitiken skriver Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund att de politiska partiernas makt över kyrkan måste brytas. Hon har förstås helt rätt. Det behövs nu mobilisering och gärna s.k. oheliga allianser med ateister och agnostiker i de olika politiska partierna, som nog, i motsats till vad många tror, ofta högst ogärna ser att deras partier engagerar sej i och därmed också favoriserar ett visst trossamfund.

Bra också att Sandlund inte gått på bluffen att FiSK, MiSK och ViSK - och för den delen kr. eller Fädernas kyrka - skulle kunna vara helt partipolitiskt obundna. Det är nu dags för alla medlemmar i Svenska kyrkan att antingen ansluta sej till de verkligt fristående nomineringsgrupperna - jag tror att Posk, Öppen kyrka och Frimodig kyrka täcker in det mesta av andliga/kyrkliga ståndpunkter - eller också bilda nya, tvärsöver gamla irrelevanta partigränser, under det som återstår av vintern. I april ska, om jag förstår det rätt, grupperingarna inför kyrkovalet den 20 september vara klara.

Oavsett var vi står i äktenskapsfrågan borde alla kunna inse att en ev. reform skulle komprometteras allvarligt, precis som ämbetsreformen 1958, av den (riks- och kommun-)politiska inblandningen och påtryckningen. Politruker som Olle Burell och andra måste ut. Nu, nådens år 2009!

1 kommentar:

  1. Gud och politik är en brännande kombination.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/02/ar-religion-farligt.html

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/02/gud-i-politiken.html

    SvaraRadera