tisdag 17 februari 2009

Varför upprörs ingen offentligt över att "mongon" avlivas för att dom är "mongon"?

Hey! På vilket sätt skulle det vara värre att avliva en flicka för att hon är en flicka än att döda avliva en flicka för att hon är "mongo"? Kromosomskillnader som kromosomskillnader, och vi tror ju på allas lika värde.

Eller nåt... läs mer om vår besynnerliga abortpraxis och människosyn här.

Det är ju en helt vansinnig situation att man nu överväger att regelmässigt dölja viss information om foster för deras föräldrar! För att rädda deras liv, visserligen - men som förälder och liberal reagerar jag starkt mot att samhället ska ha information om mitt barn som jag som förälder inte har rätt till! Felet kan väl i fridens dagar inte vara att föräldrar kan få information om barnets kön? Utan antingen är det fel på lagstiftningen (att aborten är "fri") eller på abortpraxis, nämligen att människor idag uppfattar den (straff-)frihet under ansvar som abortlagen var tänkt att innebära som en moralisk carte blanche.

Ja, det är faktiskt rent av äckligt att abortpersonal reagerar mot att döda flickfoster för att de är flickfoster men inte - offentligt i varje fall - mot att döda handikappade dito för att de är handikappade. Vanans makt är stor, och vi kommer nog över det mesta efterhand. Om vi inte hejdar oss. Om inte någon säger "stopp och belägg!" Vilket även en liberal bör kunna göra - opinionsbildning och grupptryck är ofta enda alternativet till ytterligare lagstiftning, om man vill undvika sådan. (Ur den synvinkeln var det förstås positivt att några reagerade i det här fallet åtminstone).

En annan sak är förstås om diagnostik visar att ett foster i princip är döende eller hjärndött ändå, och/eller hotar moderns liv o.s.v., men så är det ju vanligtvis inte med flickor/pojkar som har Downs syndrom. De är verkligen inga monster som helst borde avlivats. Jag går på samma folkhögskola som flera stycken just nu uppe i Mellansel. Och här i Bollnäs har vi också lång tradition att ta hand om varandra, hur underliga vi än må tyckas vara. Heja!

"Alla är konstiga utom jag och du, och t.o.m. du är lite..." ;o)

4 kommentarer:

 1. Ser fram emot en tidningsartikel av dig i detta ämne!

  SvaraRadera
 2. Insändare menade jag nog.

  SvaraRadera
 3. Ja, jag höll vårtalet på Vevlingestrand i fjol över detta ämne - och fick mycket positiv respons från både manskör och åskådare. Men visst är det hög tid för en insändare också. (Jag har skrivit några i ämnet redan under signaturen Trebarnspappa, men det finns ingen anledning att skriva anonymt hela tiden, jag gör det bara ibland för att inte verka abonnera på Ljusnans insädarsida ;o).

  SvaraRadera
 4. Jag har nu skickat en insändare - under eget namn. Sign. Nattugglans text om socialdemokraternas kupp mot romerska kyrkan kom ju in häromdagen, så nu kan man kanske börja fylla på insändarkvoten igen :o)

  SvaraRadera