tisdag 7 september 2010

Insändare i skolfrågan

Följande replik på en insändare från en tidigare skolledare i Bollnäs skickade jag in till Ljusnan i går 6/9:

ALLA SKA JU MED, HÅKAN CARLBERG!

Skolledaren m.m. Håkan Carlberg (Ljusnan 6/9) har alldeles rätt i att hälsan tiger still och att den svenska skolan oftast fungerar väl.

Men det är helt rätt av Folkpartiet liberalerna och skolminister Björklund att inte nöja sej med det. Trots att det väl kunde vara frestande att börja skyla över bristerna i skolan efter att ha haft ett övergripande ansvar för den i 4 år.

Just här citerar jag gärna sossarnas slogan: ”Alla ska med!” (Om än inte nödvändigtvis till högskolan). Varje icke fungerande klass, varje mobbad elev, varje saboterad lektion och förstörd utrustning är ett stor misslyckande.

Det kan vara lätt att som skolledare få en alltför glättad bild av situationen ”på golvet.” Nästan varje lärare lyckas bra med vissa grupper, mindre bra med andra, även om man haft andra jobb. Om inte annat är alla p.g.a. schemat mer slitna när de möter vissa än när de möter andra; detsamma gäller förstås eleverna.

Och just i medvetenhet om skoldagens olika utmaningar är det viktigt att elever, föräldrar, lärare, skolledningar och politiker tillsammans vågar både uppmärksamma problemen och ta gemensamt ansvar för bra lösningar. Dit hör förstås tydliga ramar – som inte alls utesluter kramar! – när det gäller allt ifrån kursplaner till budgetansvar och uppförandekoder.

Jag försvarar inte alla Björklunds och FP:s förslag på skolområdet. Bl.a. är det onödigt och olämpligt, och närmast ogörligt - att som politiker sitta och försöka peka ut exakt vilka områden inom t.ex. historieämnet som är viktigast, och därmed också vad som är mindre viktigt att berätta om. Eller vad som ska ingå i en litterär ”kanon”.

Men att det är viktigt att alla barn får goda kunskaper i skolan, och att både lärare och elever behöver en bra, gärna bättre arbetsmiljö med förstärkningar av elevhälsan - det är nog både jag, Jan Björklund och Håkan Carlberg rörande ense om.

1 kommentar:

  1. ... ska försöka hinna kommentera skoldebatten i tv igår i en blogg.

    Samstämmigheten var tämligen god ju, men 2 personer stack ut på ett föga hederande sätt. Lars Ohly och Jan Björklund.

    Utan dem skulle nog en blocköverskridande skolpolitik kunna föras. Till gagn för skolans arbetsro.

    Annars vill jag påpeka att piratpartiets syn på kunskap och kultur (läs deras program el åtm folder) skulle kunna ge en rejäl skjuts uppåt för sysselsättningen.
    Varför vågar inte media visa det?

    SvaraRadera