onsdag 22 september 2010

Oväntad dramatik

Inte för att jag tror att det räcker... men nog är det dråpligt att det finns spänning kvar i luften ännu tre dagar efter valdagen! Och att alliansen skulle kunna få en majoritet av rösterna utan att få en majoritet av riksdagsplatserna! Vi som klagade så på USA efter deras presidentval år 2000 - och USA har ju ändå aldrig ens försökt låtsas som om deras valsystem vore proportionerligt.

Systemet måste absolut göras om! Nästa val kan ju bli ännu jämnare. Och jag är ö.h.t. skeptisk till tanken att jag som "gävleborgare" nödvändigtvis skulle vilja representeras i riksdagen av någon från Gävleborg. Som dessutom är en 40-årig lärare och trebarnsfar, typ. När jag kanske egentligen tycker att en engagerad, 68-årig sjuksköterska från Mörbylånga skulle företräda mej bäst.
Den politiska korporativismen är i grunden fascistoid eller i varje fall högst oliberal som representationsidé. Det roliga med politiska partier är ju att de ger oss en möjlighet att bryta oss ur våra trånga skrankor och samarbeta ideologiskt med mycket "annorlunda" människor - det finns faktiskt rika sossar som gillar att betala skatt och fattiga moderater som inte gör det.

2 kommentarer:

  1. Slutsats. Fram för personval. Fullt ut.
    Lista alla kandidater på samma lista.
    Kryssa den du vill ha.
    Tänk så mkt papper som skulle sparas.

    SvaraRadera
  2. Ja, särskilt om vi röstar via dator ;o) Bort med alla procentspärrar i personvalen, absolut!

    Men partier tror jag behövs även fortsättningsvis, av praktiska skäl. (Det behövs att likasinnade formerar sej samman, även om de inte är överens om allt). Det räcker dock om partierna nominerar tänkbara kandidater - rangordningen ska lämnas helt åt väljarna. En person partiet inte vill se i riksdagen ska inte stå på valsedeln ö.h.t.

    SvaraRadera