söndag 17 mars 2013

Ur andras perspektiv

Två viktiga berättelser, en om Maria och en om Jonas, som ger oss vita medelålders män lite att tänka på. Det är fullständigt absurt hur Maria får sin negativa mansbild bekräftad av just sådana som avskyr hennes feminism och hennes mansbild. (Jfr hur muslimska extremister genom hot om repressalier tycks bekräfta åtskilliga islamkritikers bild av religionen).

Och Jonas´ "öppna brev" i DN har verkligen lästs av betydligt fler än av Beatrice Ask...

Så viktigt det är att ta del av andras perspektiv! Tänk om det kunde göra en förändring möjlig!

2 kommentarer:

  1. "sin negativa mansbild" där håller jag inte med.Hon skriver väl inte att alla män är sådana som Breiviks fanclub? Jag tycker också att det är en oerhört sorglig sak att vi inte ens kan tillåta den vi älskar att bara ha halva hushållsslitet. Det är en oerhörd tragedi att kvinnor måste välja mellan att leva med en man som säger sig älska dem och slita sig halvt ihjäl eller leva ensamma och få ett hållbart liv. Något de flesta kvinnor lider av en del mer andra mindre. det är väl inte en negativ mansbild, det är väl i högsta grad ett sorgset konstaterande av vårt samhälles tillkortakommande vad gäller mänsklig samvaro på alla plan.

    Skilsmässoboken tyckte jag var ganska ytlig och fånig, men Svelands uttalande om varannanveckolivet stöds faktiskt av forskning också. Frånskilda föräldrar med delad vårdnad stressar minst av alla föräldrar.

    Det är som sagt var bara sorgligt att ensamheten är enda sättet att överleva, vilket för många är en sanning. Det är inte negativa mans-eller kvinnobilder, det är tragiskt.

    SvaraRadera
  2. Jo men Alma-Lena, det är klart att kritiken till största delen drabbar oss män och därmed utgör "en negativ mansbild" (som tyvärr ofta är sann; det finns ju andra negativa sidor än Breiviks...). Det är ju faktiskt vi som "inte ens kan tillåta den vi älskar att bara ha halva hushållsslitet."

    Jag har mer och mer insett att vi där har den enkla förklaringen till att män så ofta dominerar i bloggdiskussioner - mer än påstådda biologiska/psykologiska skillnader i övrigt. Ska "bara" försöka omsätta den insikten i praktiken också.

    Den här helgen är jag i alla fall ensam med barnen. Nu är det dags att göra frukost.

    SvaraRadera