fredag 22 april 2016

Jag behandlar män och kvinnor olika

Jag kallar män för män och kvinnor för kvinnor. När det är fråga om pronomina, kallar jag en man för "han" och en kvinna för "hon".

Till yttermera visso visar jag mej gärna naken inför män, åtminstone i duschrum och badstugor, men ogärna inför andra kvinnor än min fru.

Jag behandlar alltså män och kvinnor olika. Men jag kan ta båda i hand och är därför någorlunda accepterad i det politiska livet.

Varför i hela fridens dar just handhälsningen blivit så himla viktig i vår mångkulturella värld kan man fråga sej. Särskilt som även jag i många sammanhang lagt mej till med (o-?)vanan att skaka handen i luften, titta på folk och säga hej, hej!

Fast visst borde Yasri Khan ha funderat över om han inte kunde köra "tjejhälsningen" även när han träffade killar - det hade väl liksom varit mindre provocerande då.

Samtidigt och återigen: Få av oss behandlar män och kvinnor exakt lika hela tiden. Somlig särbehandling är bara sorglig och diskriminerande. Men frågan är om precis all särbehandling är det.

[Tillägg: Joel Halldorf skriver fullkomligt lysande om detta i Dagen! Så också Lars Ströman. (Se även DN). Enda svagheten är väl att de, liksom jag, är män - kvinnor kanske ser saken annorlunda (OBS dock ej Magdalena Ribbing!) och då bör väl även vi karlar tänka efter ett varv till (liksom Gustav Fridolin). Men kom ihåg den manlige läkaren som blev arg för att en muslimsk kvinna inte ville handhälsa på honom; jag tror inte ens han ville ge henne läkarvård men hoppas att jag minns fel - hur farao kan man bli så stroppig mot andra som han?]


8 kommentarer:

  1. Du har tyvärr helt fel i denna fråga, läs detta: https://rebellasandra.wordpress.com/2016/04/22/buga-for-bagge-konen-sa-ar-det-hela-lost-eller/

    SvaraRadera
  2. Ja, jag hade ju väl inte HELT fel i denna fråga, dels eftersom jag mest riktar mej mot det absurda påståendet att man borde behandla män och kvinnor lika rakt av - inte bara lönemässigt eller respektmässigt utan rakt av, utan distinktioner, i alla sammanhang.

    Och eftersom jag själv - likt Rebella - faktiskt föreslog att Khan och andra kunde nöja sej med att buga sej för killar likaväl som för tjejer.

    Klart man kan diskutera hälsningar, och klart att de tjejer, kanske du t.ex, som känner sej kränkta av folk som inte hälsar likadant på alla har rätt att påtala det så folk har en chans att ändra beteende om dom vill fortsätta vara vänner med er. Men Magdalena Ribbing och Josefine Arenius på EFK (som mött många handhälsande killar som visat henne mindre respekt än Yasri Khan gör) har naturligtvis också rätt att säga sin mening utan att därmed "ha fel".

    (Om alla måste hälsa likadant är väl en fråga för sej - förr neg flickor och bockade pojkar och när det skulle hälsas likadant var det, om man säger så, inte pojkarna som började niga...).

    Men jämförelsen - som inte du Alma-Lena gjorde - med att vägra ta svarta i hand är fånig, eftersom alla inser att det finns särskilda spänningar och intimitetsutmaningar mellan just kvinnor och män, var man än drar gränsen (bortsett från homosexualitet då); att homofoba ryska män som Bresjnev kan pussa andra karlar på munnen gör ju inte att ryska män känner sej bekväma med att pussa andra kvinnor än sin fru på munnen - eller att kvinnorna ifråga skulle känna sej bekväma med det. Och jag vill inte pussa franska kvinnor på handloven, även om de skulle önska det, och det beror inte på något lags "rättvisetänkande" (att jag inte pussar franska karlar på hand) utan just på en upplevd överträdelse av intimitetsgränsen, ungefär som att bada bastu med en fransk kvinna (hellre med en fransk karl eller för den delen en karl ö.h.t.).

    Men visst har jag bastat med vissa kvinnor...

    SvaraRadera
  3. Yasri och andra kan förvisso ha en usel kvinnosyn, det är inte det. Men jag förnekar att olika hälsningssätt - eller pronomen - gentemot olika personer behöver vara nedsättande, lika lite som nigningar behöver vara mer förnedrande för den som hälsar än bugningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som Rebella skriver i en kommentar, just i denna fråga är det enbart islamistiska kvinnor och män av alla livsåskådningar som oreflekterat tycker att man kan särhälsa hur man tycker. Inlevelseförmågan saknas och efterfrågas inte heller. Horace Engdahl har nog tyvärr rätt: ”Men det naturliga sättet för en man är att vara nöjd med sig själv och att känna sig viktig. Den som tycker illa om det kan lika gärna hänga sig på vinden.”

      PS: Ryska män pussar verkligen inte bara frun och andra män på munnen, det har jag förvånad erfarenhet av.

      Radera
  4. Tack för intressant diskussion med fler perspektiv! Men det är väl inte riktigt så som Rebella skriver. Bl.a. Magdalena Ribbing och Josefine Arenius reagerade genast som jag, Joel Halldorf och Erik Helmersson på DN. Men observera att Erik (liksom jag f.ö.) inte förmenar någon (kvinna eller man) att uppleva den annorlunda gesten mot kvinnor som nedlåtande och att redovisa sin personliga motvilja mot "särhälsningar". Det är väl bara bra att man visar sin reaktion, så att de som hälsar kan fundera över om det verkligen är nödvändigt att hälsa olika (Khan kunde ju t.ex. med fördel fundera över om han inte kunde nöja sej med handen på magen och en bugning även när han hälsar på män). Men jag tycker nog att vi borde visa något större ödmjukhet inför möjligheten att olika hälsningar inte MÅSTE betyda nedvärdering (även om en ibland har goda skäl att misstänka det).

    Intressant att ryska män även pussar andra kvinnor rätt på munnen - jag vågade inte förutsätta det! - men det kommer INTE att få mej att börja hälsa som dom, ens om jag flyttar till Ryssland. (Men möjligheten till politisk karriär där är ju ändå begränsad, av andra skäl).

    Kan bara konstatera att jag vid dagens mångkulturella högmässa med efterföljande korvgrillning (jodå, både kycklingkorv och fläskkorv tillhandahölls!) undvek att handhälsa på de flesta, såväl kvinnor som män (har alltid tyckt att det är ohygieniskt och har mest hejat och viftat på handen, i varje fall på folk jag känner sen förr men allt mer även vid en första kontakt runt korvglöden. En kille från Eritrea kom dock fram och högg mej i näven.

    Kvällens bibelstudium kring Första Petrusbrevet avslutades dock med läsningen om att vi ska hälsa varandra med helig kyss (såg ditt lärorika inlägg i det ämnet!). Kan inte säga att vi direkt följde apostelns uppmaning, men toleransen mot ryssar ökade antagligen ;o).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det finns en och annan mesig kvinna (eller en som inte vill underblåsa islamofobi) som vägrar se att Khan har en islamistisk agenda när det gäller kvinnor, men det räcker att googla en stund eller lyssna på dem som vet bättre för att fatta att det inte är sant att det är "oskyldigt" med hans dissande av en utsträckt hand.

      Min bloggpost om kyssar föranleddes av Paulus, SvD-artikeln och Prince, men den kom ju "rätt i tiden" kan man säga. Jo,man blir mer positiv till pussande även i Ryssland. Såsom uppfostrad i nordligaste Sverige är inte ens handskakning helt bekvämt för mig som för dig. Men dissade du eritreanens hand för det? Nej, just det! Vill man inte förnedra en annan person avvisar man inte en utsträckt hand. Ingenstans på jorden.

      Jag vill inte heller underblåsa islamofobi men jag ser att misogyna svenska män nu glatt hoppar på tåget och vädrar sitt feministhat med anledning av Khans ohyfsade beteende. Precis som islamofober hoppar på "mitt tåg". Men var lugn för att de åker av vid nästa station. Jag ser dock inte att misogynerna avvisas lika bryskt av Halldorf et.al?

      Radera
  5. Jo, jag försökte faktiskt avvisa eritreanens hand med argumentet att jag hade ketcup på min efter att ha serverat 40 pers i alla åldrar (precis som dagens tolk på 11-kaffet på EFS inte ville ta mej i hand med argumentet att hon var så förkyld)! Men han högg den ändå (skyll dej själv då, tänkte jag). Och en schysstare jämförelse - beträffande muslimer med "beröringsfobi" - vore väl ändå att jag hade avvisat ett ryskt försök till munpuss? (Låt oss säga från en kvinna). "Vill man inte förnedra en annan person avvisar man inte en puss på munnen. Ingenstans på jorden." Eller?

    Och observera vad jag tidigare noterade apropå Yasri Khan: "Det är sånt här bludder kring en enkel yttrandefrihets- och dödsstraffsfråga som ska kritiseras å det skarpaste, inte sättet att hälsa på. Bara för att jag inte helt självklart vill kindpussas eller gnugga näsa eller bada näck med bägge könen som inflyttad i en annan kultur kan jag väl ändå få förtroendeuppdrag? Men kan jag inte tydligt och direkt ta avstånd från avrättningar av exempelvis muslimer för att dom skriver kritiska saker om samhället på sina bloggar, då har jag gått för långt."

    Det är just som icke-muslim och rent av anti islam jag finner det nödvändigt att ändå visa någon slags elementär rättvisa mot våra motståndare. Skulle tro att Joel Halldorf drivs av liknande motiv - för att trovärdigt kunna platta till islamisterna, och för den delen misogynerna, måste vi särskilja verkliga ogärningar och hemska värderingar (t.ex. stening av otrogna i både den ena och den andra bemärkelsen) från frågan om skilda intimitets- och komfortzoner. Att en del som har problem vad gäller det ena också har problem med det andra är inget otvetydigt bevis för ett samband, jfr frågan om kvinnor som inte vill handhälsa på mej (försvarar de därmed automatiskt sharialagar och steningar och IS-krigare? kanske - kanske inte).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tydligen (eftersom jag är kvinna?) mer snäll än du. Jag avvisar inte pussar, nej, ingenstans på jorden.

      Läs på här om vad oberörbar innebär-på riktigt, i praktiken: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dalit

      Radera