lördag 9 augusti 2008

Är det Kosovo som spökar i Georgien?

Nog har jag länge känt att full självständighet för Kosovo var en olycklig lösning med farliga följdverkningar. (Är det något område som borde ha full självständighet är det i så fall Kurdistan - kurderna är som bekant (?) världens största folk utan egen stat).

När nu Sydossetien och Abchasien försöker frigöra sej från Georgien, och Georgien svarar med militärt våld för att "hävda sin territoriella integritet" (som det heter), och Ryssland svarar med militärt våld för att "försvara sina fredsbevarande styrkor" och "förhindra folkmord" (som det heter) - ja, då har vi en utveckling som milt sagt är oroande. Men det moraliska problemet för oss i väst är ju att när vi väl har godkänt att Serbien helt förlorar Kosovo får vi svårt att förklara varför det vore så fel om Georgien helt förlorade Abchasien.

OK, Serbien skulle "straffas" för sin (Milosevicregimens) elakhet under 1990-talet. Kosovo påstods vara ett unikt fall som förtjänade unik behandling av världssamfundet.

Men jag undrar jag. Efter veckans ålandsvistelse undrar jag närmare bestämt om en ålandslösning verkligen varit så omöjlig i kosovofallet. Kosovo tillhörde - liksom Åland - en större stat i öster men var kulturellt närmare förbundet med ett land i väster. Men när Nationernas Förbund slutligen avgjorde frågan blev lösningen ett för oss "storsvenskar" helt fascinerande självstyre för Åland inom den finländska statens ram.

Så här snart 90 år efteråt känns kompromissen otroligt lyckad. Visst finns det fortfarande ålänningar som vill ha total självständighet, och visst finns det säkert en del i "kärn-Finland" som grumsar över det åländska självstyret. Men det fungerar - och det blev inte krig!

Visst, Helsingfors hade inte varit så taskiga mot Åland som Belgrad mot Kosovo (eller Peking mot Tibet). Men vore en åländsk lösning verkligen så orimlig och omöjlig fördenskull? Efter vederbörliga förhandlingar under internationell medling - nu när Serbien blivit en europavänlig demokrati och allt. Så hade man dessutom skapat en god förebild för Abchasien och Sydossetien (+ Georgien/Ryssland). Nu har man istället skapat ett farligt prejudikat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar