fredag 15 augusti 2008

Toppen och botten i fråga om språkbehandling

DN:s rubricering av den senaste kyrkoanslutningsstatistiken innebär väl ändå något slags språkligt bottenrekord? Så här står det ordagrant:

DN listar de församlingar med flest antal medlemmar i Svenska kyrkan, samt de med minst antal.

Förutom att ordet "antal" är fullständigt överflödigt åtminstone första gången ("flest"="störst antal"), är begreppet fullständigt inadekvat här. Störst andel handlar det givetvis om eftersom mestadels små församlingar ligger i toppen av den lista DN redovisar (församlingar där anslutningsgraden är exakt eller omkring 100%). Det råder t.o.m. ofta en omvänd proportion mellan antal medlemmar och andel medlemmar i ett församlingsområde. Intressant i sej!

F.ö. borde orden "minst antal" så ofta som möjligt ersättas av "färst", detta utmärkta ord som finns i Svenska Akademiens Ordbok men som många människor idag inte vågar använda (senast i bruk på 1800-talet). Finns ordet? Klart det finns! Ni läste det ju här!

1 kommentar:

  1. Instämmer helt! i den församling som står överst på listan bor det, om jag minns rätt, 20 personer. Där representerar var och en 5 procent av befolkningen. Andelen kan sjunka snabbt!

    SvaraRadera