fredag 8 augusti 2008

OS-invigning med stank från Berlin 1936

Hemma från närdemokratins Åland ska jag i eftermiddag kl 14-16, under samma tid som OS-invigningen, delta i en Amnesty-manifestation mot centraldiktaturens Kina (inte mot kineserna).
Jag fattar egentligen inte vad vårt TV-tittande folk håller på med. Varför tycker så många att idrottsmän, politiker m.fl. borde ha bojkottat OS när de själva samvetslöst tittar och lyssnar på tävlingarna?

Låt idrottsmännen tävla och träna - det är bra för deras form. Heder också åt de idrottare som protesterat mot Kinas behandling av Tibet. Men låt oss nu inte slött konsumera det kinesiska propagandajippot under resten av augusti, låt oss medvetet avstå från att gynna OS-sponsorer (som gynnar den kinesiska diktaturen) och låt oss använda den frigjorda tiden till eget idrottande istället.

Härmed har jag ingenting sagt om beslutet att ge Kina OS. Många pekingbor och andra kineser har behandlats hänsynslöst under förberedelsearbetet, men det är inte fel att strålkastarljuset på ett särskilt sätt riktats mot Kina - och Tibet och Turkistan.

F.ö.: hur är det nu - har någon av det tiotal dissidenter Reinfeldt vädjade för under sitt kinabesök verkligen släppts fri? Och vad tänker Reinfeldt göra för att följa upp deras öde?

1 kommentar: