söndag 10 augusti 2008

Tsvangirai utnämnd till premiärminister

Sent på lördagskvällen meddelades att Morgan Tsvangirai blir ny premiärminister i Zimbabwe.

Det är logiskt eftersom hans parti MDC har majoritet i parlamentet. Och det låter hoppfullt efter månader av hot och våld - och ekonomiskt fritt fall. Samtidigt var det ju president Tsvangirai ville bli. (Och antagligen skulle ha blivit om valproceduren gått rätt till). Nu hänger allt på om han också får reell politisk makt eller bara en titel. Mugabe måste de facto avstå makt för att det här ska fungera på riktigt. Kommer han att göra det?

Det blir lite grann som i Ryssland, Ukraina eller Kenya där utvecklingen får visa vem som egentligen är landets ledare: presidenten eller premiärministern. En alldeles jämnt fördelad makt torde vara svår att uppnå (även om maktdelningsprinciper av olika slag sedan länge med framgång tillämpas i alla demokratier). Det måste dock synas vem som bär det yttersta ansvaret för politiska beslut om t.ex. den ekonomi som i Zimbabwe idag befinner sej i fritt fall.

Det bästa hade varit om Mugabe avgått. Det näst bästa vore om den 84-årige Mugabe nöjde sej med att den tid han har kvar inta en position som symbolisk galjonsfigur - det enda som hans frihetskamp på 70-talet möjligen skulle kunna berättiga honom till. (Även om hans diktatorsfasoner på 2000-talet egentligen borde diskvalificera honom även för detta).

2 kommentarer:

  1. Inte för att förstöra din lätt naiva men väldigt optimistiska syn, men tror du seriöst att Zimbabwe kommer kunna bli ett fungerande land igen?

    De har jagat ut eller mördat de flesta vita, de som faktiskt höll landet gående? Stor chans att de vita farmarna kommer flytta tillbaka?

    Nä du, Zimbabwe kommer (likt samtliga andra länder söder om Sahara) fungera vidare som U-land. De har ingen chans, och förklaringen är genetisk. Har ett folk en väldigt låg snitt-IQ så spelar det ingen roll om några få individer är intelligenta, i alla fall inte om man ska bygga ett samhälle för alla.

    Vill du se något kul så ska du ta en titt på Sydafrika. Mandela lever fortfarande så de håller sig över vattenytan just nu, men han har inte så länge kvar. De vita håller redan nu på att jagas ut, brottsligheten är extrem t.o.m för svarta och de försöker få en vanlig svart diktatortyp som ledare.

    Så fort Mandela dör så kommer det landet tappa omvärldens intresse och det kommer vara samma historia som vanligt i Afrika, dock kommer Sydafrika i en stund ha lite bättre vapen än resten (så de kommer kunna terrorisera sitt folk och sina grannar lite bättre än de flesta andra).

    Som sagt, en ras med en snitt-IQ på 84 kommer inte klara av att skapa ett modernt civiliserat samhälle. Måste vara frustrerande att vara intelligent och svart afrikan alltså...synd att det inte är de undantagen som flyttar till Sverige.

    SvaraRadera
  2. Hej illwill (-ig?). Det är bara att kolla in Botswana så ser du vad även ett afrikanskt land kan göra när man tar tillvara sina naturresurser i fred och demokrati istället för att jaga ut vita eller ägna sej åt annan rasism...

    Jag håller dock med dej om att Sydafrika (läs: ANC) just nu löper stor risk att förskingra arvet från Mandela. Och vad gäller Zimbabwe är jag inte alls "väldigt optimistisk". Det vore inte bara "lätt naivt" utan "enormt korkat". Ekonomin befinner sej i fritt fall och det politiska förtrycket har gått otroligt långt. Men skulle Mugabe tvingas avstå makt (utan blodig revolution) är det hoppfullt i sej. Tsvangirai har i varje fall hittills agerat moget, anser jag. En betydligt svårare sak - för både svarta och vita - är att vara lika mogen i en eventuell medgång.

    SvaraRadera