lördag 17 januari 2009

Vi måste få bort statskyrkan

Inget ont om Svenska kyrkan. Men varför är den fortfarande statligt styrd? Varför dominerar fortfarande de stats- och kommunpolitiska partierna i kyrkomöte och de flesta stiftsfullmäktige? Vad är det vi håller på med? Och varför verkar ingenting hända före årets kyrkoval (20/9 2009)?

Varför är alla överens om att systemet är sjukt och borde bort - utom sverigedemokraterna som vill återinföra statskyrkan på allvar - men låter bli att ens lyfta ett finger för att bilda nya, kyrkligt motiverade nomineringsgrupper tvärs över de gamla partigränserna?

Varför ställer ateistiska och agnostiska partimedlemmar upp på att partiets namn missbrukas i val till ett trossamfund? Varför protesterar inte troende och otroende högt och gemensamt? Varför blir inte kyrkovalet 2009 årets händelse - dagen då vi tillsammans avskaffar statskyrkan på riktigt?

Varför?

Varför inte!

2 kommentarer:

  1. Men så enkelt är det väl inte. Jag tror inte alls att "alla är överens". Det är många som är överens som helt enkelt inte förstår hur systemet är uppbyggt. Många slängar åt 'politiker' blir det. Rent principiellt så handlar det ju om folkrepresentation. Det är viktigt. Jag vill inte ha ännu mer prästkyrka än vi redan har.

    Jag vill såklart att styrelsen ska vara kunnig och ambitiös men det finns inget som säger att inte en demokratiskt vald styrelse inte skulle kunna vara det.

    SvaraRadera
  2. Att de som är engagerade i kyrkan får vara fria och själva leda sin verksamhet innebär inte en "prästkyrka"

    Att ha ett annat valsystem än ett partipolitiskt innebär inte ett odemorkatiskt valsystem....finns exempelvis hur många demokratiska idrottsföreningar somhelst som inte har några politiska partier i sin ledning.

    SvaraRadera