lördag 21 september 2013

Å Niklas...

precis så där är det just nu...

5 kommentarer:

 1. Elis bästa i den geren, när pappa tyckte att det räckte: -Nu får vi bara ta en fråga till. Sen måste vi sova. - Hur fungerar kroppen?

  SvaraRadera
 2. Svarar här eftersom Dagen är stängd, det du skrev om billig nåd. Du vet att jag gillar dig men hela min Ande upprörs av kristna som talar om "billig nåd". Den kostade Jesus livet. Han dog torterad och mobbad till döds för att vinna den nåden. BILLIG! detta liknar hädelse om något gör det. Jesus gav allt för nåden. Nåden som den gamla människan gör uppror mot därför att vi så gärna vill kunna ta åt oss åtminstone en del av äran, att bli Gud själva. Alltså grundsynden som ledde hela mänskligheten in i döden. Nåden är syndens, Satans och dödens värsta fiende och högmodet i oss sällar oss till dem eftersom nåden verkligen är helt och hållet oförtjänt.

  SvaraRadera
 3. Ja, det var en maffig fråga ni fick ;o). Men det är ju jobbigt när föräldrar säger: "Nu måste vi sova." Jag känner ungefär likadant när Dagen stänger forumen så att ingen ska skriva något olämpligt medan redaktörerna sover. Och inför "Pärleporten" som kostar pengar (hade han inte öppnat den?).

  Att diskutera nåden är väl ur ett perspektiv som att försöka utreda hur kroppen fungerar (ett överflödande rikt ämne som man helst inte vill somna osams om) eller hur öppen Pärleporten är. Men jag har retade mej faktiskt också länge på uttrycket "billig nåd". Den är ju inte bara billig, den är GRATIS!!! För oss, alltså. För Jesus var den som du skriver jättedyr. Den riktiga nåden, alltså. (Och det är väl så med Pärleporten och Dagen också - det krävs en betalning, även om någon av nåd kan gå in istället för mej).

  Jag tror dock att jag allteftersom något litet har förstått vad Bonhoeffer m.fl. (bl.a. i boken Efterföljelse) menade med "den billiga nåden". Den kännetecknas bl.a. just av att det INTE krävdes någon blodig offerdöd för att vinna den och att den inte uppfordrar till någon efterföljelse. Men det blir för långt att reda ut ikväll, även om jag vet att jag låter som Elis pappa ;o). Tack för att du skrev - du vet att jag gillar dej.

  SvaraRadera
 4. Ja, men jag pratar hellre om nåden och Jesus och sånt än hur kroppen fungerar, fastd et också är mycket spännande och outgrundligt. Jag håller med om den där Pärleporten, det blri en ofrivillig ironi av att den kostar. Men jag rär ju prenumerant så jag får komma in.

  SvaraRadera
 5. Jo, men risken är väl (i mitt fall) i båda fallen att det stannar vid prat och att själva mysteriet inte levs (eller kroppen tränas). Nu tror jag i och för sej att prat inte alltid bara är "prat" utan också kan vara eller förmedla ett Gudomligt Inspirerande Ord som skapar liv och träningsvilja. Men i alla fall.

  Jag har också betalat så att jag får komma in. Och det kanske är en talande bild för den riktiga Pärleporten trots allt. Någon behövde betala priset för att den skulle öppnas igen, för att ängeln med det flammande svärdet skulle maka på sej.

  (Den "övrige läsare" som kanske inte förstår bildspråket kan ju prova att läsa 1 Moseboken i Bibeln, kapitel 3).

  SvaraRadera