onsdag 11 september 2013

Till Anna Lindhs och Salvador Allendes minne

Jag är inte socialist och varken Anna Lindh eller Salvador Allende var någon frälsare (Salvador på spanska). Inte var de utan fel och brister heller. Men jag vill ändå gärna hedra deras minne idag den 11 september - 10 år efter Annas och 40 år efter Salvadors död. Båda föll offer för mördare och båda stod för demokrati och mänsklig värdighet, vilket deras mördare sannerligen inte gjorde.

Länge leve deras minne. Inte bara bland socialdemokrater. Det gläder mej att även Carl Bildt är med och talar i Kungsträdgården i kväll. Och jag hoppas att vi kan inleda kyrkovalsdebatten i Bjuråkers församlingshem ikväll med en tyst minut för Anna Lindh och Salvador Allende. Jag tror faktiskt att just jag, som tillhör den borgerliga, icke-socialistiska, vänstern bör föreslå det.File:Salvador Allende 2.jpg

4 kommentarer:

 1. Men Alma - jag skäms när jag nu fick beröm av dej - jag glömde bort det när jag ramlade in i Bjuråkers församlingshem och vi bara blev omkring 8 stycken förutom journalisten. Allt blev väldigt mycket mindre högtidligt än jag trott/hoppats men själva samtalet (snarare än debatten) blev nog så bra.

  Och det var kanske, också det, ett sätt att hedra Anna och Salvador - att se till att vi fortfarande "agerar folkrörelse" och möts på gräsrotsnivå. All heder också till "översåten" riksdagsmannen och kyrkovalsarbetaren Per Svedberg (S) för att han ställde upp i detta lilla och skenbart obetydliga sammanhang. Och tack till initiativtagaren Leo Holtter!

  SvaraRadera
 2. Åja, 10 stycken var vi nog förutom journalisten. Men 8 i "publiken". Leo och Per var ju debattörer!

  SvaraRadera
 3. Ja, de som fortfarande sliter i vardagen för demokrati gör ju att Allende och Lind inte glöms, åtminstone inte den demokrati de levde för.

  SvaraRadera