tisdag 10 september 2013

Nu reagerar t.o.m. samfundsministern

Kristdemokraternas Stefan Attefall tar bladet från munnen om de politiska partiernas inblandning i kyrkovalet. Bra! Det kanske beror på den här reklamfilmen från Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund?



Attefall har ju rätt i att de politiska partierna helt måste bryta banden med den påstått "fria" kyrkan. Det är i stort sett riktigt, allt det han säger. Även det om "kortslutningen i systemet". Fast man måste väl fråga sej hur rimligt det är att samfunden själva måste få avgöra hur de ska styras (ett argument jag även mötte på Folkpartiets landsmöte i Karlstad 2011). Som min fru säger: om Equmeniakyrkan också vill bli styrd av politiska partier, är det OK för Socialdemokraterna att gå in i kyrkostyrelsen även där för att motverka rasism, homofobi och antifeminism? Och kan Centerpartiet då åtminstone bjuda f.d. missionare och baptister på kaffe ibland?

Och hur trovärdiga kristdemokraterna själva är, kan man ju fråga. Att "Kristdemokrater i Svenska kyrkan" ständigt förväxlas med moderpartiet Kristdemokraterna kan ju - tänker en enfaldig betraktare - bero på att man använder just begreppet "Kristdemokrater". När FISK hette "Folkpartister i Svenska kyrkan" (ack, FISK kommer aldrig att associeras med annat än Folkpartiet!) intervjuade ju Kyrkans Tidning Jan Björklund - år 2009 alltså - som något slags partiledare även för FISK-arna. Och varken Jan Björklund eller FISK protesterade mot förfaringssättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar