onsdag 9 juli 2008

Årets statistiskt varmaste dag

Jag tror det var Alf Henrikson (född 9 juli?) som påstod att denna dag i genomsnitt är årets varmaste. Någon rekordvärme fick vi väl inte i år, men lite oväntat gick termometern upp några streck ovanför 20 gradersnivån.

För politikerveckan i Almedalen sägs det bara vara bra med lite mulet och halvsvalt väder - annars drar nästan alla till badstranden och resten längtar dit.

Det är roligt att "politikerveckan" tilldrar sej allmänhetens intresse så som den faktiskt gör. Det här borde ju - i en normal demokrati - ha varit kommunalvalår, men istället är det mycket "halvtidssnack" om alliansens opinionssiffror och om FRA-lagen.

Jag har sagt det förut och säger det igen: I Sverige tror folk på fullt allvar att socialdemokraterna a) har skapat välfärden b) är de goda c) är de enda som kan regera. Och eftersom det blivit så att socialdemokraterna alltid regerar utom när det a) blir riktig lågkonjunktur b) finns ett tillfälligt sug efter något annat, så har partiet förvisso upparbetat en sorts regeringsduglighet och konsoliderat sin politiska dominans. Vanans makt är stor, som man brukar säga.

För att behålla makten har partiet lyckats med konststycket att överge sin ideologi (socialismen) och bli socialliberaler (liksom de flesta väljare) utan att någon journalist tycks ha upptäckt det och slagit larm om årets scoop. Socialdemokraterna är numera ett stabilt borgerligt, vänsterliberalt parti med en del socialistlöss i den röda fanans veck. Jag vet inte hur länge till jag orkar spela med i den politiska farsen med det "borgerliga" resp. "socialistiska" blocket i huvudrollerna. Inte en valrörelse till, i varje fall.

Sverige har numera ETT reformistiskt socialistiskt parti. Och det är inte socialdemokraterna.

1 kommentar:

  1. Har letat efter din mail-add, men inte hittat. Letar inte längre, läser du detta kan du maila mig.
    När jag ser din blogg o scrollar ner en bit ser jag en del jag vill kommentera, men gissar att du kanske inte kolla om du fått kommentarer på gamla inlägg.

    Jag anser t ex inte att sossarna är ett socialliberalt parti, även om där finns en del som kan betecknas som socialliberaler.

    Min mail hittar du på min blogg.

    SvaraRadera