fredag 18 juli 2008

De kristna samfunden och RFSL bör agera gemensamt

De kristna samfunden och RFSL bör genast agera gemensamt! Och då tänker jag inte på det påstådda behovet av en ny äktenskapslag utan på det akuta behovet av ett allvarligt samtal med Migrationsdomstolen.

Jag tror faktiskt att en gemensam aktion redan ägt rum när det gäller avvisningar av kristna och/eller homosexuella till exempelvis Iran - för några år sedan om jag inte missminner mej. Men det verkar fortfarande vara lika illa - Migrationsverket och Migrationsdomstolen agerar utifrån att kristna och/eller homosexuella inte råkar illa ut om de inte visar att de är kristna resp. homosexuella.

Och jag blir så vansinnigt arg över detta resonemang! (Om än i det har fallet maskerat till tvivel på folks omvändelse). Man må ifrågasätta folks religiösa upplevelser eller upplevelse av viss sexuell läggning hur mycket som helst; man må diskutera arv och miljö, diskutera om saken är fullt normal eller ej. Men vad man inte rimligen kan diskutera är de mänskliga rättigheter som väl (?) även "konstiga" människor har - däribland rätten till liv och rätten att uttrycka sej.

Om en politiskt aktiv medborgarrättskämpe söker asyl kommer väl ingen på den korkade idén att be honom bli politiskt passiv för att klara sej bättre i sitt hemland? Det ligger i det politiska engagemangets natur att arbeta för en förändring. Det ligger i den kristna trons natur att sprida evangeliet om Jesus. Och det ligger i kärlekens natur - vilket kön föremålet än har - att manifestera sej också offentligt.

Detta måste vi respektera, vad vi än tror och tycker om ideologin, religionen, läggningen i sej. Och därför tycker jag att det vore både relevant och slagkraftigt om de kristna samfunden åter - och gärna på DN debatt - gjorde gemensam sak med RFSL och tog Migrationsdomstolen i örat. Irans - och åtskilliga andra länders - lagstiftning på religions- och sexualområdet är inte att leka med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar