måndag 14 juli 2008

Bra att folkpartister tänker fritt om frihet och integritet

Jag är medveten om att frågan om signalspaning är mer komplicerad än man kan tro vid en första anblick. Det är mycket som sker redan idag och som behöver regleras juridiskt hellre än bedrivas i hemlighet mer eller mindre okontrollerat.

Men även om B är bättre än C kan ju A vara bättre än B. Och det är roligt att folkpartiet liberalerna nu verkligen framträder som alliansens främsta värnare av den personliga integriteten, och att så många tunga namn, bl.a. tre tidigare partiledare, står bakom debattartikeln i DN om omprövning av FRA-lagen. Det vore trist om bara miljö- och vänsterpartiet(!) framstod som de liberala värderingarnas försvarare i den här frågan.

Det är faktiskt ingen skam att pröva och ompröva. Det behöver inte vara populism att ta intryck av goda argument. Om än den här debatten känns lite yrvaken och sen - FRA-lagen förbereddes trots allt i flera år. Sen kan man också tänka att om de närmast apokalyptiskt klingande farhågorna om en framtida förtryckande regim infrias, så kommer i vilket fall som helst varje form av signalspaning att kunna motiveras med "brottsmisstankar" utifrån nya lagar som likställer all opposition mot regimen med landsförräderi (Mugabe-doktrinen).

Men vi ska ändå inte frivilligt sätta alltför opricksäkra vapen i händerna på farbror staten redan idag. Vi kan alla råka hamna i skottgluggen när potentiella skurkar ska sättas dit. Risken för terroristattentat får inte tillåtas förvandla vårt samhälle och våra statsorgan till en enda stor övervaknings- och kontrollorganisation, om än aldrig så välmenande. Det kan både apokalyptiskt tänkande kristna och centralstatsskeptiska sekulära liberaler enas om.

1 kommentar:

  1. Sverige går med detta beslut öppet ut och berättar för omvärlden att vi ska avlyssna Rysslands trafik. Inte undra på att omvärlden protesterar mot en stat som öppet går ut och berättar om att den ska få status som en övervakningsstat mot omvärlden. Hela beslutet är skrattretande motdrag kommer säkert. Hade vi hemligt övervakat omvärldens trafik inklusive nordens och svenskarnas hade det varit kusligt. Nu är det enbart fånigt. Detta då denna öppenhet utåt att vi ska spionera gör att trafiken knappast fortsätter över Sverige. Men det var kanske den riktiga anledningen till FRA-lagen att få Rysslands trafik att ta andra vägar och även andra länders än genom Sverige. Kanske det slutar med att den enda trafik som kan övervakas är svenskarnas. Då kan Alliansens få hjälp av underrättelsetjänsten om de så önskar att registrera motståndare till deras politik. Misstänksamheten mot svenskar och kontrollen av oss har ökat otroligt under Alliansens tid vid makten så det är mycket möjligt att den ska öka än mer och att detta är huvudanledningen till FRA-lagen.

    SvaraRadera