tisdag 24 juni 2008

Den bortgjorde mannen i Kil

Det är svårt att inte känna med rallyföraren Daniel Carlsson. Grundare av organisationen Környkter.nu, prisbelönt i maj av Värmlands Nykterhetsförbund, och så 1) kör killen rattfull i söndags morse samt 2) försöker fly undan jagande polis. Kan det bli mer (dubbel-)fel?

Det är svårt att inte känna med honom. Just för att alla vi andra - nykterister såväl som helgsupare och alkoholister - fördömer hans bedrövliga handling. Just för att han själv fördömer den. Just för att vi alla i mindre skala åker dit på något vi tagit avstånd ifrån och - ibland - kritiserat andra för.

Jag kör alltid nykter - men det beror mindre på någon ädel karaktär än på det faktum att mitt festfrosseri mest handlar om jordnötter. Min pigghet bakom ratten varierar dock betydligt, och ju tröttare man blir, desto större blir likheterna med rattfylleri.

Nåväl. Rattfylla ÄR förskräckligt. Vi kan ana vidden av den personliga katastrofen och liksom krönikören Sofie Gustafsson (Värmlands Folkblad 24/6) inse att den här rattfylleristen inte kommer för billigt undan. Och samtidigt, som det brukar stå i annonserna: det värsta du som rattfull - eller trött fortkörare - kan möta på vägen är INTE polisen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar