fredag 13 juni 2008

"Valet" i Zimbabwe

Det låter mer och mer som ett nytt (dåligt) skämt, andra omgången av presidentvalet i Zimbabwe. Diktatorn-i-praktiken Robert Mugabe tar det mesta av TV-tiden och oppositionen trakasseras. Frågan är om folk vågar lita på valhemligheten - senast det begav sej verkade ju valhemligheten mest handla om att hemlighålla valresultatet men trakassera dem som "röstat fel":

Som uppsalabispen Ragnar Persenius sa nyligen: Skulle Mugabe verkligen ha klarat sej undan omvärldens fördömanden så länge om han inte varit svart?

Men saken är faktiskt lite knepig - Robert Mugabe har ju alldeles rätt i att västvärldens "ethos", trovärdighet, inte är så stor i de forna kolonialländerna. Det är grannländerna som behöver och kan gripa in på ett mer effektfull sätt - ett mycket hoppingivande tecken var ju också när en kinesisk vapentransport fick vända hem igen efter att hamnarbetare i Sydafrika vägrat lossa vapen som uppenbart var avsedda att krossa den demokratiska oppositionen i Zimbabwe.

Måtte nu valet gå hyggligt rättvist till trots allt. Och måtte Mugabe kunna gå i pension vid 84 års ålder. Faktum är ju att ZANU-PF efter många om och men erkände sej besegrat i parlamentsvalet. Då kanske, kanske det kan gå även i presidentvalet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar