lördag 14 juni 2008

Ytterligare sommartips

Några miljötips så här i sommartider:

1) Använd handjagare istället för motorgräsklippare. Om du inte har en så stor tomt att du kan försvara motorn, förstås. Det är närmast ofattbara utsläppsmängder som vi svenskar åstadkommer när vi ska klippa gräsmattan slät och fin stup i kvarten. Och bullernivån ska vi bara inte prata om (på helgerna dessutom!). Handjagare ger bättre motion och låter mindre. Vi kunde gott dra ner på ambitionerna dessutom - gräs är gräs och inte nån inomhusmatta. En och annan blomma kan faktiskt tillåtas sticka upp, sedan maskrossäsongen är över åtminstone. Det är bara roligt!

2) Dra upp kantgräs förhand istället för att nyttja div. energislukande gräsröjmaskiner! Har man en måttligt stor tomt går det faktiskt utmärkt att för hand rycka upp långväxande gräs vid staket, häckar och trädgårdslandskanter. När rötterna följer med får man dessutom långvarigare effekt. Man rycker upp en så bred marginal att gräsklipparhjulen får plats.

3) Slå med lie om du kan! Lien förtjänar en återkomst i många sammanhang utöver nostalgisk lieslåtter på nån fäbovall i Naturskyddsföreningens regi el dyl. När man ser kommunalarbetare kämpa med usla bensindrivna röjredskap i en djungel av blommor och strån bredvid Prix här på Framnäs undrar man om det inte skulle behövas lite fortbildning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar