fredag 27 juni 2008

Grattis Nelson - 90 år den 18 juli

Samma dag som Robert Mugabe förgäves försöker smeta lite demokratisk fernissa över sin diktatur, firas Nelson Mandela med en livekonsert i London med anledning av sin snart förestående 90-årsdag (18 juli). Blir Mugabe lika gammal är väl chansen inte så stor att några vill fira honom. I varje fall inte frivilligt.

Nelson Mandela som satt lika länge i fängelse som Robinson Kruse på sin öde ö (fiktion, jag vet ;o) har nu, trots sin höga ålder redan under presidenttiden, lyckats leva ett decennium som glad pensionär. Fantastiskt! Att kunna inta en maktposition är imponerande - att frivilligt lämna den på ett värdigt sätt är ännu mer imponerande.

Sedan är det väl bara att erkänna att också Mandela alltför länge var lojal med generationskamraten och f.d. frihetskämpen Mugabe i Zimbabwe. Av allt att döma har hans lojalitet nu spräckts - och det är bra. Denna skamliga s.k. valdag, fredagen den 27 juni 2008, har Mugabe absolut förverkat alla positiva omdömen och utmärkelser han någonsin kan ha fått. Att den brittiska drottningen fråntagit honom hans adelskap kan han ta med ro - eller t.o.m. utnyttja i sin "antikolonialistiska" propaganda. Men vänder sej AU och Mandela mot honom - skarpt! - bör det bita bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar